Kinesiotapen

In de zeventiger jaren werd de basis van het Medical Taping Concept gelegd in Azië (Japan en Korea). Er werden tapetechnieken ontwikkeld met elastische tape, waarbij het uitgangspunt de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over spieractiviteit was. Beweging en spieractiviteit zijn belangrijke factoren bij het genezen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek dat behalve spierklachten ook veel andere klachten behandeld konden worden met de tape. Inmiddels wordt medical taping door diverse paramedici over de hele wereld gebruikt. Diverse termen voor deze tapetechniek worden door elkaar heen gebruikt. Ik gebruik de term kinesiotaping.

Wat is het?
Het is een elastische tape, die tot 140% rekbaar is. De tape heeft ongeveer dezelfde rekbaarheid als de huid, de tape wordt vaak onder (lichte) rek aangebracht. De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat de tape een liftend effect (krimpwerking) uitoefent op de opperhuid. Hierdoor ontstaat meteen drukvermindering, waardoor de doorbloeding en lymfe afvoer weer worden hersteld/verbeterd en dus pijnvermindering. De tape beïnvloedt het neurologische systeem en de doorbloeding van het lichaam, daarnaast worden de lichaamseigen genezingsprocessen ondersteund. Het werkt volgens de principes van de bewegingsleer (kinesiologie) en ondersteunt het spierstelsel. Spieren hebben invloed op het hele lichaam. Denk niet alleen aan bewegingen, maar bijvoorbeeld ook aan de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

In het Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. Huidirritaties komen zelden voor.

Indicaties
De kinesiotape kan worden gebruikt bij diverse klachten aan het bewegingsapparaat. Kinesiotaping is onder andere heel effectief bij:
⦁ Overbelasting zoals:
⦁ RSI-klachten;
⦁ Achillespeesklachten;
⦁ Tennisarm/golferselleboog;
⦁ Lopersknie;
⦁ Schouder-, nek-, (onder)rug-, elleboog-, pols-, knie- en enkelklachten;
⦁ Bloeduitstortingen en vochtophopingen door verstuikingen en kneuzingen;
⦁ Ontspannen van overbelaste / verharde spieren;
⦁ Spierscheurtjes (zweepslag);
⦁ Verrekking van enkel-, schouder- en kniebanden;
⦁ Houdingscorrectie, gewrichtscorrectie en stabilisatie;
⦁ Hernia, spit en lage rugklachten;
⦁ Migraine en chronische/spanningshoofdpijnen;
⦁ Menstruatiepijn;
⦁ C.O.P.D. en hooikoorts
⦁ Hielspoor, Hallux Valgus, Plantaire Fasciitis
⦁ Bekkeninstabiliteit